Andeweg sierpluimvee » Kanaries + parkieten + dwergpapegaaien (volliere vogels)
Agapornissen (Agaporniden) of Dwergpapegaaien horen tot de familie van papegaaien. In het wild komen ze voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar ze in kleine groepen van 10 tot 15 vogels samenleven. Er zijn meerdere soorten, maar in Europa wordt het meest met de Agapornis Fischeri gekweekt.
De naam Agaporniden betekent: de onafscheidelijken. Ze zijn zo genoemd omdat ze huwelijken voor het leven sluiten en veel met elkaar tortelen. Daarom worden ze ook wel lovebirds genoemd.
Ze zijn ong. 15cm groot en lijken nog het meest op minipapegaaien met een naar verhouding te grote kop. Ze leven bij voorkeur met een groep in een wat grotere binnen-of buitenvoliere, maar kunnen ook alleen gehouden worden in een kooi. In dat geval gaat de vogel zijn tortelgedrag geheel op de eigenaar richten. De agapornis is erg monogaam en kiest zijn of haar partner voor het leven.

De kanarie is een van de oudste soorten volierevogels. Zelfs nu nog is de kanarie een van de populairste vogelsoorten bij liefhebbers en kwekers. Door de gerichte fok zijn er heel veel verschillende kleuren ontstaan. Zo tam als een parkiet zullen kanaries niet snel worden, maar de kanarie kan wel wennen aan zijn verzorger. Het zijn erg sociale dieren. Alleen het mannetje fluit, een pop fluit niet, die maakt alleen maar wat korte pieptoontjes.