De Java pauw wordt ook wel drakenvogel Arenddrager of groene pauw genoemd.

                                    JAVA PAUW

Leefgebied

Vroeger kwamen groene pauwen wijdverspreid voor in Zuidoost-Azië. Door vernietiging van leefgebied en de jacht komen ze tegenwoordig in het wild alleen nog voor in Myanmar, het zuiden van China, het noordoosten van Thailand en Laos, Cambodja, Zuid-Vietnam en op Java.

                                                                      JONGE JAVA PAUWEN

 

De groene pauw (Pavo Muticus). Deze leeft in Maleisië, Indochina en het eiland Djawa. Een kenmerk van de groene pauw is dat ze grote schubvormige veerpatronen op de hals hebben.

In gevangenschap blijken blauwe en groene pauwen gemakkelijk te kruisen. Veel gehouden kweekrassen van de blauwe pauw zijn de witte pauw, de bonte of gevlekte pauw en de zwartvleugelpauw.

De groene/java pauw bestaat uit een aantal ondersoorten van groene pauwen. Zij zijn niet zoveel voorkomend als de Blauwe pauw maar raken langzaam populairder bij fokkers en liefhebbers. Groene pauwen worden niet veel gehouden omdat ze niet los gelaten kunnen worden, nogal schuw en niet winterhard zijn en agressief kunnen reageren (vooral de hanen onderling). Inmiddels zijn wel fokkers en liefhebbers van de Java Groene pauw in Europa maar zij houden hun vogels in de winter in overdekt volières.  De Groene pauwen zijn in verschijning over het algemeen iets groter en slanker dan de Blauwe pauw, ze staan wat hoger op de poten.