Brahma's wit collumbia  

                                     Cochin kriel

                            Sabelpoot kriel

                                                                             Wyandot porselijn 

Waar moet u rekening mee houden als beginner?

Als u als beginner kippen wilt gaan houden moet u er wel bij stilstaan dat u regelmatig tijd vrij moet maken voor deze beestjes. De zaken waar u als beginnend kippenhouder rekening mee moet houden zijn: het kippenras, het kippenhok, de verzorging van de kippen, het eten voor de kippen, de eieren van de kippen en het eventueel houden van een haan.

Elk kippenras heeft verschillende uiterlijke kenmerken. Deze kenmerken vragen ook om specifieke verzorging. Als u wilt dat uw kippen los lopen in uw tuin, kunt u beter geen kippenras aanschaffen met grote kuiven en baarden. Wilt u kippen vooral voor de eitjes houden? Dan is het legras het meest geschikte kippenras. Ook is dit kippenras een echte afvalverwerker. Zware (vlees)rassen zijn vaak de rustigere kippen. Dit kippenras vliegt niet en heeft dan ook aan een lage omheining genoeg. De lichtere (leg)rassen vragen om meer ruimte, namelijk anderhalve tot twee meter. Ook moeten deze kippen jaarlijks worden gekortwiekt.

Een ren met drie kippen is ideaal voor een doorsnee gezin.

 

 

Wat eten kippen?
Dit pikt de kip naast haar dagelijkse noodzakelijke portie aan gemengde granen:

  • Schillen en bladeren van groenten en fruit
  • Oudbakken brood
  • Restjes van bereid plantaardig voedsel: gestoofde groenten, gekookte aardappelen, frietjes, rijst, deegwaren, resten van soep, pitten van tomaten,
    courgettes en meloenen...
  • Tuinafval: Kort onkruid op de grond, lang onkruid opgehangen in bussels, wat pas gemaaid gras ect.