Symptomen verkoudheid bij kippen
Als een kip verkouden is en zich niet goed voelt, gedraagt zij zich anders. De kans is groot dat uw kip zichzelf klein maakt en daarbij haar veren op zet. Ook kan het dier lusteloos ogen en koud aanvoelen. Een verkouden kip niest veelvuldig waarbij slijmerige vloeistof vrij komt. Als het neusvocht zich mengt met stof uit de omgeving kan er een verstopping ontstaan. Snot hoopt zich op waardoor het hoofd van uw kip opzwelt en de ogen kunnen uitpuilen. In sommige gevallen kunnen de ogen ook dicht gaan zitten. Als dat het geval is kunnen ze ook geen voedsel meer vinden. Ook hoesten met een rochelend geluid is een teken van verkoudheid.
Symptomen verkoudheid bij kippen
- Veel niezen met neusuitvloeiing
- Ogen die door uitvloeiing gaan dicht plakken
- Hoesten en rochelen
- Verstopping; uitpuilende ogen en dik hoofd
- Bol zitten
- Lusteloos
Zodra U deze symptomen bij uw kip ziet dan is snel handelen van levensbelang.
Ps. Dit geld voor alle vogels/pluimvee!
Hoe verzorg je een kip dat aan het broeden is ?
Broeden. Verzorging broedende hen. Als een hen aan het broeden is eet en drinkt ze weinig. Laat het water en het voer niet dichtbij de nest. Dit dwingt de hen van de nest te komen als ze wil eten en drinken. Als ze het nest verlaat om te eten dan volgt de ontlasting zo voorkom je dat de ontlasting op de eieren terecht komt. Geef een hen dat aan het broeden is gemengd graan. Dit geeft haar lichaam veel energie die ze nodig heeft tijdens het broeden. Een voordeel van het gemend graan is dat de mest compacter en droger is. Hierdoor is er minder kans op vervuiling van de eieren. Een hen die aan het broeden is en helemaal niet van haar nest komt raakt uitgeput. Als je merkt dat er geen mest is of dat er niet van het graan is gegeten, dan komt ze niet van haar nest af. Haal de broedende hen dan een keer per dag van de nest af, zodat ze gaat eten en drinken. Geef de hen niet de kans om naar het nest terug te gaan gedurende 20 tot 25 minuten. Het is voor de eieren ook beter als je dat doet.
Namaak broedeieren
Tip: Het is beter eerst namaak eieren onder de hen te leggen. Als de hen een paar dagen op de namaak eieren heeft gezeten weet je zeker dat de hen echt broeds is. Na een aantal dagen vervang je de namaak eieren voor de broedeieren. Soms gebeurt het dat een hen niet echt goed broeds is. De hen zit dan enkele dagen op de broedeieren en verlaat de eieren. Die eieren kunnen dan niet meer uitgebroed worden.
Schouwlamp
Met de schouwlamp, kunt u de ontwikkeling van de embryo in het ei volgen. Dat is heel interessant!
Hoe lang broeden?
Hennen broeden zo lang op de eieren tot ze uitkomen. Het broeden duurt 21 dagen. Grotere eieren broeden wat langer. Dit heeft te maken met de massa van de ei. Een groot ei heeft meer tijd nodig om door te verwarmen. Een kleiner ei verwarmt sneller. Het is een goed idee op de achttiende dag de eieren te bevochtigen met een planten spuit. Hierdoor wordt het makkelijker voor de kuikens om uit het ei te komen. Op de twintigste dag hoor je gepiep zonder dat er kuikens zijn. Dit komt doordat de kuiken de luchtzak al kapot heeft gepikt. Als dat is gebeurd ontstaat contact met de moeder en het kuiken. Op de eenentwintigste dag komen de kuiken uit het ei
Kuikens
De kuikens zien er nat uit maar drogen heel gauw. Dan heb je mooie donzige kuikens. Zet genoeg water en kuiken voer voor de kuikens. de broedende hen of kloek veranderd in een echte moeder een beschermer en begeleidster en ze dient als voorbeeld voor haar kuikens. Het is beter om moeder en kuikens appart te houden. Dus in een ander ruimte te huisvesten weg van de andere hennen.
PLUIMVEE IN DE WINTER
Winter tips.
Wat nu te doen met hun water als het vriest? In de winter heb je een drinkbakverwarmer nodig zodat het water in hun watertoren niet bevriest. Doe geen warm water in het torentje omdat het waterdamp geeft die zich op de lellen en kammen van de kippen vastzet en zo voor bevriezing van deze onderdelen zorgt.
In de winter eten kippen veel meer, zorg voor onbeperkt legkorrel of meel en voer ruim gemengd graan. Geef geen vetbollen of ander voer voor wilde vogels. zorg ervoor dat ze genoeg te eten en te drinken hebben. Als je niet elke dag water voor de kippen wil vullen kan je ook een automatisch watersysteem aanschaffen.
Gebruik nooit metalen drink bakjes of pannetjes in de winter. Een kip of dier kan heel snel aan het koude metaal vastvriezen. Stel je voor dat je kip, maar ook hond, kat of andere vogels vast komt te zitten aan de metalen bak.
Bevroren kammen en lellen
Wanneer de temperatuur onder ongeveer 6 graden duikt kunnen de kammen en lellen van de kippen met lange kammen en lellen bevriezen. Je kunt dit zien doordat de kammen en lellen van de kippen zwart gaan kleuren, ze kunnen uiteindelijk zelfs afsterven. Wanneer een kip vanuit zijn warme kippenhok die warm gehouden is door een aantal slapende kippen en uitwerpselen naar buiten gaat, met dus vocht op zijn kam of lel, dan is er een kans dat deze dan bevriest. En wanneer het dan weer warmer wordt, kunnen deze wonden gaan ontsteken. De meeste bevroren lellen en kammen zal je aantreffen bij kippen rassen die van nature al lange lellen en kammen hebben, zoals bijvoorbeeld de Leghorn. Hennen hebben dit probleem niet, omdat zij met hun kopje onder hun vleugel slapen tijdens koude winters.
Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en het erg koud wordt, ontstaat de grootste kans van bevriezing. Zeker wanneer je een slechte ventilatie hebt moet je gaan oppassen. Om bevroren lellen en kammen te voorkomen moeten de kippen in een goede geïsoleerde hokken moeten zitten. Voor de zekerheid zou je de kammen en lellen kunnen insmeren met vaseline. Dit kun je het beste morgenvroeg doen, of in de avond wanneer hij nog licht is.
Legnood
Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar zit in de eileider, maar dat het niet naar buiten geperst kan worden. De hen blijft op het nest zitten in de ‘pinguïnhouding’ Zie foto hierboven. Ze probeert langdurig te persen maar de ei komt niet er uit. Soms is zelfs een kleine uitstulping zichtbaar van de cloaca die deels naar buiten word geperst. Het komt ook voor bij oudere kippen. Als ze een ei moeten leggen dat veel groter is dan anders. Een voorbeeld hiervan is eieren met dubbele dooiers of gebroken eieren. Soms kan het zijn dat het ei dwars zit. Legnood ontstaat meestal door een combinatie van oorzaken zoals een te lage omgevingstemperatuur, te weinig lichaamsbeweging en/of gebrekkige voeding. 
Het is daarom aan te raden om dagelijks even het legnest te controleren op hennen die zowel over dag als ‘s nachts op het nest blijven zitten, terwijl ze helemaal niet broeds zijn. Indien we niet tijdig ingrijpen kan de hen er zelfs aan sterven.
Genezing?
Plaats de hen apart, weg van bij de andere kippen en bij voorkeur warmer (30 a 35°C is ideaal). Het indruppelen van enkele druppels slaolie in de aarsopening kan het leggen van het ei bevorderen. Wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt, dient de leghen te worden verwijderd van de andere kippen. Deze zouden de uithangende ‘prolaps’ aanpikken waardoor de hen ernstig tot dodelijk verwond wordt.
Je kunt bovenstaande symptomen zeker behandelen zodat de kip opnieuw rond kan huppelen. De uitstulping moet gewassen worden met schoon met lauw water. De legdarm moet terug naar binnen. Dat word gedaan met huishoudhandschoenen aan Vervolgens moet de hen stevig worden ingewikkeld met een doek zodat de vleugels en poten gesloten blijven. Speld alles vast en leg de kip op een donkere, warme plaats, bij voorkeur 1 dag zodat de kip voldoende kan rusten. Voor de nacht kan je haar even laten drinken en eten. De eerstvolgende dag maak je de doek los en wanneer de legdarm blijft zitten kan je haar nog even apart laten scharrelen. Indien het tegen de avond nog steeds goed gaat, dan kan ze ‘s avonds al terug op stok bij de andere kippen.
Het beste is een dierenarts hiervoor teraadplegen.