Andeweg sierpluimvee » vogel/pluimvee weetjes

Symptomen verkoudheid bij kippen

Als een kip verkouden is en zich niet goed voelt, gedraagt zij zich anders. De kans is groot dat uw kip zichzelf klein maakt en daarbij haar veren op zet. Ook kan het dier lusteloos ogen en koud aanvoelen. Een verkouden kip niest veelvuldig waarbij slijmerige vloeistof vrij komt. Als het neusvocht zich mengt met stof uit de omgeving kan er een verstopping ontstaan. Snot hoopt zich op waardoor het hoofd van uw kip opzwelt en de ogen kunnen uitpuilen.  In sommige gevallen kunnen de ogen ook dicht gaan zitten. Als dat het geval is kunnen ze ook geen voedsel meer vinden. Ook hoesten met een rochelend geluid is een teken van verkoudheid. 

Symptomen verkoudheid bij kippen

  • Veel niezen met neusuitvloeiing
  • Ogen die door uitvloeiing gaan dicht plakken
  • Hoesten en rochelen
  • Verstopping; uitpuilende ogen en dik hoofd
  • Bol zitten
  • Lusteloos

Zodra U deze symptomen bij uw kip ziet dan is snel handelen van levensbelang.

Ps. Dit geld voor alle vogels/pluimvee! 

Hoe verzorg je een kip dat aan het  broeden is ?

Broeden. Verzorging broedende hen. Als een hen aan het broeden is eet en drinkt ze weinig. Laat het water en het voer niet dichtbij de nest. Dit dwingt de hen van de nest te komen als ze wil eten en drinken. Als ze het nest verlaat om te eten dan volgt de ontlasting zo voorkom je dat de ontlasting op de eieren terecht komt. Geef  een hen dat aan het broeden is gemengd graan. Dit geeft haar lichaam veel energie die ze nodig heeft tijdens het broeden. Een voordeel van het gemend graan is dat de mest compacter en droger  is. Hierdoor is er minder kans op vervuiling van de eieren. Een hen die aan het broeden is en helemaal niet van haar nest komt raakt uitgeput. Als je merkt dat er geen mest is of dat er niet van het graan is gegeten, dan komt ze niet van haar nest af. Haal de broedende  hen dan een keer per dag van de nest af, zodat ze gaat eten en drinken. Geef  de  hen niet de kans om naar het nest terug te gaan gedurende 20 tot 25 minuten. Het is voor de eieren ook beter als je dat doet.

Namaak broedeieren

Tip: Het is beter eerst namaak eieren onder de hen te leggen. Als de hen een paar dagen op de namaak eieren heeft gezeten weet je zeker dat de hen echt broeds is. Na een aantal dagen vervang je de namaak eieren voor de  broedeieren. Soms gebeurt het dat een hen niet echt goed broeds is. De hen zit dan enkele dagen op de broedeieren  en verlaat de eieren. Die eieren kunnen dan niet meer uitgebroed worden.

Schouwlamp

Met de schouwlamp, kunt u de ontwikkeling van de embryo in het ei volgen. Dat is heel interessant!

Hoe lang broeden?

Hennen broeden zo lang op de eieren tot ze uitkomen. Het broeden duurt 21 dagen. Grotere eieren broeden wat langer. Dit heeft te  maken met de massa van de ei. Een groot ei heeft meer tijd nodig om door te verwarmen. Een kleiner ei verwarmt sneller. Het is een goed idee op de achttiende dag de eieren te bevochtigen met een planten spuit. Hierdoor wordt het makkelijker voor de kuikens om uit het ei te komen. Op de twintigste dag hoor je gepiep zonder dat er kuikens zijn. Dit komt doordat de kuiken de luchtzak al kapot heeft gepikt. Als dat is gebeurd ontstaat contact met de moeder en het kuiken. Op de eenentwintigste dag komen de kuiken uit het ei

Kuikens

De kuikens zien er nat uit maar drogen heel gauw. Dan heb je mooie donzige kuikens. Zet genoeg water en kuiken voer voor de kuikens. de broedende hen of kloek veranderd in een echte moeder een beschermer en begeleidster en ze dient als voorbeeld voor haar kuikens. Het is beter om moeder en kuikens appart te houden. Dus in een ander ruimte te huisvesten weg van de andere hennen.