zilver - goud Sebright

Kippen Houden:

Hoe begin je eraan?

Wil je kippen houden, maar weet je niet goed hoe je daar mee kunt beginnen?

Zorg ervoor dat je een goed plan maakt, zodat je de kippen op de juiste manier kunt huisvesten en je er maximaal plezier van hebt.

Wil je de kippen gebruiken om eieren te laten leggen, of gaat het je puur om het gezelschap van de kippen?

Je kunt kippen houden in een grote of wat kleinere tuin, maar zorg er in ieder geval voor dat je weet hoe je ze dient te verzorgen, wat er gebeurt in het geval van ziekte en wat ze graag eten.

                                                                         Chabo's (japanse krielen)

De ziekte snot is een ademhalingsziekte bij kippen met diverse ontstekingen.

O.a. in de neusholte, de oogholte en de oogvliezen.

Deze kippenziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Mycoplasma Gallisepticum en wordt daarom ook wel Mycoplasma genoemd.

De ziekte is te herkennen aan het snotteren en kuchen van de kip, aan de ogen die erg waterig zijn en aan het moeilijk ademhalen.

Bovendien zit het dier stil en ziet er ook echt ziek uit.

Mycoplasma is besmettelijk, maar bij snelle constatering volledig te genezen met een antibioticum.

Snot kan verschillende oorzaken hebben, zoals slechte voeding, warmte of teveel kippen in een te kleine ruimte. Als de ziekte te laat wordt ontdekt of als er geen behandeling plaatsvindt dan is snot dodelijk.

Ons advies!!!

Bel ons voor het te laat is!!  06-12280337

GEZONDHEID

Kippen worden gemiddeld 10 jaar oud, maar uitzonderingen van 15 jaar en ouder zijn bekend. Gezonde kippen zijn levendig, hebben felgekleurde (meestal rode) kam en lellen en een mooi aansluitend verenkleed. Een kip die minder actief is dan normaal, de pluimen opzet, de staart laat hangen of ineengedoken zit, voelt zich niet goed. Neem bij ziekte contact op met een gespecialiseerde dierenarts.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

  • Kalkpoten

Symptomen: openstaande schubben op de poten, ruwe en verdikte poten, jeuk.

Kalkpootmijten zijn kleine mijten die zich ophouden onder de pootschubben. Smeer de poten enkele keren in met vaseline, zo verstikken de mijten.

  • Rode vogelmijt

Symptomen: bloedarmoede, algemene zwakte.

Rode vogelmijten zijn kleine ronde mijten die zich schuilhouden in spleten en kieren van het hok. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en zuigen ze bloed bij de kippen. Controleer het hok geregeld en behandel het indien nodig met geschikte insecticiden.

  • Vederluizen

Symptomen: bij lichte besmettingen geen, in zware gevallen jeuk, kaalheid, slechte vederkwaliteit.

Vederluizen zijn bruine insecten van ongeveer 1 tot 3 mm groot die op de huid en veren rondkruipen. Ze verzamelen vooral rond de kop, onder de vleugels en rond de cloaca. Merk je vederluizen op, behandel ze dan met een aangepast insecticide voor kippen, bijvoorbeeld op basis van pyrethrum.

  • Wormen

Symptomen: vermagering, algehele slechte conditie, waterige of gele mest.

Hou preventief het hok en de ren goed schoon. De dierenarts heeft speciale ontwormings middelen voor vogels.

  • Coccidiose

Symptomen: slome indruk, bol zitten, vermageren, diarree in een later stadium met bloed er bij

Coccidiose komt redelijk veel voor. Vooral kuikens zijn er gevoelig aan, zeker als het warm en vochtig is. Coccidiose wordt veroorzaakt door eencellige parasieten die de darmwand beschadigen. Het is erg besmettelijk via de ontlasting. De dierenarts kan geschikte medicijnen voorschrijven.

  • Snot

Symptomen: kuchen, snotteren, rochelen, waterige ogen, moeilijke ademhaling, vermagering, lage eiproductie.

Een bacterie in de luchtwegen zorgt voor ontstekingen. De bacterie kan via andere kippen of wilde vogels worden doorgegeven. De dierenarts kan geschikte medicijnen voorschrijven om de ziekte te genezen.

  • Pokken

Symptomen: wratachtige zwellingen aan de kop en snavel of geel gekleurde aanslag in de keel.

De pokken worden veroorzaakt door een virus. Er kunnen zweren op de naakte huid van de kop ontstaan, maar ook een dikke gele aanslag in de luchtwegen en ogen, dit wordt dan difterie genoemd. De dierenarts kan een behandelplan opstellen. Het is ook mogelijk in te enten tegen het pokkenvirus.

  • Legnood

Symptomen: de kip zit voortdurend op het nest te persen, loopt al waggelend, drinkt en eet nauwelijks en produceert zeer waterige of geen ontlasting.

Bij legnood is er een ei aanwezig, maar kan de kip dit niet leggen. Indien deze situatie te lang duurt, kan de kip overlijden. Neem steeds contact op met een dierenarts. Een evenwichtige voeding en voldoende calcium is belangrijk om legnood te voorkomen.